Identitat nacional i sobirania al segle XXI

Efecte Carretero.

Ha estat com si sonés una campana i s'encengués la llum. Arran de la disconformitat pública de Joan Carretero quelcom s'ha mogut entre la militància d'Esquerra, com a mínim s'han fet preguntes. Calia. Ara s'han anunciat una sèrie de conferències, preparatòries per a la Conferencia Nacional de la formació republicana, i aquí toca avaluar fets, discurs present i rumb futur.

[@more@]

Val a dir que malgrat certa duresa a l'escrit (que vaig comentar) de l'exconseller de Governació Joan Carretero al diari Avui (l'entrevista del Temps encara no ha caigut a les meves mans), allò que és més rellevant, és a dir, el repte de mantenir la personalitat pròpia al govern i fer-la visible tant amb gestos com en l'obra, gobernar bé i mantenir Esquerra com a referent independentista i nacionalment alliberador, això és al cap de la gent del partit i els que el són propers.

Això és una fita, perquè s'ha pres consciència en certa mesura, i s'està generant debat. Esquerra ho canalitzarà amb un cicle de conferències que es faran a la nova Seu Nacional acabada d'estrenar, durant el mes de febrer. Aquí, amb el títol 'Identitat Nacional i Sobirania al segle XXI', s'intercanviaran idees i propostes, amb aportacions de nivell internacional "Buscarem com aconseguir una majoria social que permeti fer els plantejaments propis del dret democràtic a decidir". Allò que hagi de ser el nou discurs d'Esquerra Republicana quedarà clar després del 20 d'octubre d'enguany en la Conferència Nacional. Per a Portabella, que ha fet la roda de premsa anunciant-ho, el cicle de conferències servirà perquè "hi hagi murmuri, per dialogar i després arribar a un acord".

PORTA OBERTA

Considero que aquesta convocatòria al diàleg és una porta oberta, molt clara, de la direcció del partit davant Joan Carretero i tota la gent propera a Esquerra que hagi pogut sentir-se decebuda. I és important, ja que el diàleg intern s'obre per enfortir el partit, i compta amb dos avantatges clars: s'allunya el risc de secessió -tal i com havia proclamat La Vanguardia Española- a l'estil PI, i es demostra un cop més que a Esquerra les idees no van de dalt cap abaix. A fi de comptes, son les bases militants i simpatitzants les que carreguen al carrer amb les campanyes electorals al carrer.

Debat i diàleg que, no obstant, s'ha de fer sense rancúnies, doncs no serà positiu que uns o altres copiin l'estil convergent de no-us-podré-perdonar-mai-que… No. Esquerra ha fet una aposta per un govern d'esquerres per continuar les polítiques que s'havien engegat i per fer palès davant els ciutadans que Esquerra sap governar i sap governar bé, donant estabilitat. S'ha fet president en Montilla, malgrat que no ens agradi com tampoc ens hagués agradat fer president en Mas o jugar a les cadires cada quatre anys -o cada tres-; les dues primeres opcions generen recels d'uns o altres entre les bases, la tercera enfonsaria Esquerra, i la quarta via era anar a la oposició si hi havia pacte sociovergent.

Per tant, DEURES: 1- Argumentació del que s'ha fet; 2- 'Saber estar' al Govern sense perdre el caràcter propi; 3- Enfortir els plantejaments nacionals i cercar les aliances per aconseguir-los (recordem que hi ha una majoria catalanista al Parlament i CiU+ERC bloquejarien el govern espanyol si es volgués; 4- Demostrar amb fets que amb Esquerra, els catalans surten beneficiats en la seva qualitat de vida i com a col·lectiu. 

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 comentaris a l'entrada: Identitat nacional i sobirania al segle XXI

 1. Xavier Mir diu:

  Isaac Garcia? Masnoví? Potser del 1972? Si no m’equivoco ens coneixem…
  Perdona que et deixi el comentari, però no he trobat el correu enlloc.

 2. Hola, Xavier

  Doncs ho encertes tot menys l’any: sóc del 82. Ja pot ser que ens haguem conegut, tot i que ara mateix no hi caic, de tota manera el meu correu és kasmasnou arrova gmail punt com, potser podrem confirmar si ens coneixem de debò!

 3. Carquinyol diu:

  El dialeg intern està molt bé, però potser que comenci Esquerra a fer gestos i actuacions en sentit nacional, que darrerament està molt calladeta.

Els comentaris estan tancats.