Picabaralla pel calendari electoral

Eleccions, censura o confiança.

El debat al Parlament sobre els canvis al govern no ha estat gens tranquil. Maragall pretenia esgotar l’any i, davant la pressió de tots els altres grups polítics ha hagut de rectificar: convocarà eleccions després de l’estiu.

Alhora, el Suprem ha rebutjat les mesures que Saura exigia contra l’acord de la Junta Electoral. ERC, a més, denunciarà a la JEC cada cop que un conseller faci campanya pel ‘sí’ alhora que ha denunciat que el nou finançament no garanteix més diners.

D’acord amb la llei, han de passar una cinquantena de dies des de la convocatòria fins a la celebració de les eleccions, per tant ens aniríem a la segona quinzena d’octubre.

La intervenció de tots els grups parlamentaris demanant eleccions anticipades ha forçat el president a rectificar les primeres paraules i prometre una convocatòria després de les vacances. Sobretot ha estat així perquè tant ERC com CiU, els dos grups que li poden donar suport parlamentari, han amenaçat amb "mesures".

[@more@]

Aquestes "mesures extraordinàries" que deia un Artur Mas "al·lucinat", poden ser dues. O bé una moció de censura, que ha d’incloure un candidat a president alternatiu -el senyor Mas ens la vol colar per aquí-, la qual no crec que prosperi perquè dubto que ERC el voti, per molta promesa d’eleccions immediates que aquest faci. I l’altra, que ha brandat el republicà Joan Ridao i que també ha comentat en privat més d’un diputat republicà, és una qüestió de confiança on es pot requerir una votació on es decideix si el President té la confiança de la Cambra o no; en cas contrari, el govern entra en funcions i les eleccions són automàtiques. Ambdues estan previstes al Reglament del Parlament.

En aquesta sessió parlamentària on s’havia de donar explicacions per l’expulsió dels consellers d’ERC del govern, el president Maragall ha estat instat per tots els grups parlamentaris excepte el PSC a convocar eleccions la propera tardor "per no allargar la provisionalitat" de l’executiu, i tot i dir que anunciaria les eleccions després de l’estiu i que aquestes es farien abans d’acabar l’any, ha descartat que es facin a la tardor "perquè ha d’enllestir temes importants". Alhora ha dit que aquestes eleccions donaran "plena estabilitat" a Catalunya, mentre Ridao, portaveu d’Esquerra, advertia que la sociovergència és "la unió del pitjor de cada casa", i recriminava a Maragall "haver caigut en la trampa de Zapatero". Seguirem igual fins el dia 18 a partir de les 21h, doncs el resultat del referèndum de l’Estatut canviarà les previsions i les posicions polítiques.

El Tribunal Suprem rebutja les intencions del Govern Provisional

Finalment no ha admès les mesures urgents que demanava el recurs promogut de Joan Saura contra l’acord de la Junta Electoral Central on es puntualitzava que tampoc es pot demanar la participació al referèndum del 18 de juny. Per tant, no caldrà que el govern es torni a fer enrere en el disseny d’una campanya institucional que ja ens està costant massa diners. Això no obstant, el recurs es tramitarà, el tribunal s’escoltarà les parts i es dóna de temps fins dimarts per prendre una resolució.

ERC recorrerà davant la Junta Electoral cada vegada que un conseller faci campanya pel ‘sí’

L’últim conseller de Comerç, Consum i Turisme, Josep Huguet, ha anunciat que Esquerra pensa interposar recursos davant la JEC cada cop que un conseller faci campanya pel vot afirmatiu al proper referèndum, ja que són consellers "tot el dia" malgrat que al·leguin fer campanya com a militants del PSC.

Ha declarat això després de ‘contraexplicar’ el nou finançament, ja que el conseller d’Economia Antoni Castells va intentar defensar aquest nou sistema, del qual no sap concretar quants diners més rebrà Catalunya. Huguet ha contestat que Castells "no pot garantir que hi haurà més diners", que l’augment de la cistella d’impostos es compensa per l’anulació del fons de suficiència i que les promeses d’inversió en infrastructures són fum perquè cal restar el fons de compensació interterritorial. També ha denunciat que s’hagi retallat de l’Estatut tota referència al dèficit fiscal i d’inversió que pateix Catalunya.

Huguet vs Castells

Com puntueu l’Estatut que votem el 18 de juny? Vilaweb ens ofereix una enquesta on podem votar del 0 (rebuig total) al 10 (entusiasme) segons com ens sembli el text. Pel que sembla, la majoria dels internautes que visiten vilaweb es decanta per suspendre’l amb força mala nota, Jo he votat un -2-.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.