Ibèria suprimeix vols desde Barcelona

Ibèria també ens retalla

La companyia aèria, el segon accionista de la qual és Caja Madrid, ha decidit eliminar la majoria dels vols cap a Europa que es realitzen des del Prat amb la intenció que els catalans viatgem passant per Barajas.

Això suposarà una enorme pèrdua de competitivitat de les empreses catalanes que operen amb Europa, que Barcelona perdi posicions respecte a Madrid com a lloc per ubicar un negoci o una fira internacional, que els catalans haguem de pagar més per desplaçar-nos.

[@more@]

ENS SEGUERIXEN PASSANT EL RIBOT. Si fem una repassada a l’accionariat principal d’aquesta empresa, que d’ençà l’any 2003 va ésser privatitzada -i que després d’aquesta acció es va comportar de forma totaliària amb els seus treballadors-, trobarem que tot i que l’anglesa British Airways (10%) n’és l’accionista majoritari, una sèrie de caixes d’estalvi castellanes encapçalades per Caja Madrid (9’68%) superen questa participació (10’32%). Si a això li afegim que altres grans accionistes com el BBVA d’Emilio Botín (7’07%) i el Corte Inglés (2’90%) tampoc han estat mai gens sensibles a les necessitats de Catalunya i de la seva capital, podem extreure que ha estat una decisió fonamentada en l’espanyolisme i el centralisme amb l’excusa de la rendibilitat. I em fonamento en que altres rutes ténen assegurada la seva permanència malgrat ésser menys rendibles que les que es volen suprimir desde Barcelona, simplement perquè resulten estratègiques per a Espanya, i hom sap que qualsevol empresa responsable pren mesures per intentar rendibilitzar els seus serveis abans d’abandonar-los. Doncs bé, ens han abandonat, ens han deixat tirats a l’aeroport.

I a sobre, l’aeroport tampoc és nostre. No puc estar-me de criticar la pèssima negociació de l’Estatut i els pèssims resultats aconseguits, doncs estava inclòs a l’Estatut del Parlament. Com Zapatero ja sabia que tenia l’estatut venut el 21 de gener, ja no va voler cedir més, ja que ningú paga 10 duros pel que ha aconseguit per 5, per això assenyalo a CiU i al PSC com a principals responsables (perquè van poder pressionar i no ho van fer, malgrat el teatre mediàtic) si el creixement econòmic del país es veu afectat, que s’hi veurà. Abans del pacte de Moncloa l’estat ja acceptava un ens gestor amb majoria de la Generalitat i, per tant, és evident que l’estratègia negociadora ha estat nefasta. És una raó de pes per votar NO aquest 18 de juny.

No cal dir que els beneficis per al país que podria suposar gestionar i controlar l’aeroport del Prat haurien estat més que significatius, doncs es podria haver eliminat la dependència de Barajas i s’haurien potenciat les rutes estratègiques per a l’economia catalana i fins i tot les de l’euroregió, creant sinèrgies amb Europa i obrint Barcelona a les rutes transoceàniques. Aquí he trobat uns apunts de Tribuna Catalana respecte a les competències en aeroports i per què no ens són cedides.

Ara ens hem quedat sense aeroport, sense vols directes a Europa i sense més aspiracions que el provincianisme. Això sí, Ibèria ens fa un regalet: la nova companyia de baix cost tindrà seu a Barcelona, ja veurem si és capaç de superar l’excel·lent política de Ryanair -irlandesa- potenciant els aeroports de Girona i Reus, que ha acabat éssent molt popular entre els joves catalans (jo mateix l’he feta servir per volar a Brusel·les-Charleroi i a Stockholm-Nyköping), o Easyjet i Vueling, que aposten veritablement per Barcelona. Els catalans ens haurem de quedar amb els avions de tercera classe o pensa fer alguna cosa el Conseller Castells a banda de dir que "Barcelona s’haurà de replantejar si compta amb Ibèria", o ens quedarem amb allò de "no és acceptable" de Joaquim Nadal? Bargalló ha anat més al fons de la qüestió, en temes que els consellers socialistes no han volgut entrar.

I per acabar una imatge que val més que mil paraules sobre com penso que s’hauria de solucionar l’encaix de l’aeroport al territori, a l’estil de ciutats com Osaka:

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 comentaris a l'entrada: Ibèria suprimeix vols desde Barcelona

  1. Avui El Punt té una notícia sobre el tema, i ens aclareix que no només estan en perill destinacions europees sinó també d’arreu (Mèxic, Rio de Janeiro… etc)

    http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=1908333

  2. La meva història professional va enllaçada amb empreses fillesdeputa, sembla ser. Primera a planeta, després vaig treballar per Iberia_universal (diari gratuït que donen en els vols de la companyia… i ara seré funcionària de l’estat. Està clar que tinc un iman per les “empreses” que estimen Catalunya.

Els comentaris estan tancats.