Iceta dispara a mort contra Maragall

El PSC aïlla Maragall i confirma que ja no el vol més.

Ahir el socialista Iceta va contestar l’alarma sociovergent declarada per Maragall advertint-lo que no doni per fet que serà el candidat i oferint-li que "tingui una bona retirada" fent-ho voluntàriament. És la segona humiliació pública patida pel president en 24 hores.

Avui ha dit el president que "la decisió li pertoca a ell, a CpC i al PSC" sobre les últimes rumorologies al voltant de qui serà el candidat socialista, donant oxigen ell mateix sobre el debat successori.

El president està sol. Tot i que Miquel Iceta va fer el paper de negar cap acord CiU-PSOE per rellevar Maragall, l’aposta per posar un cap de llista de poca volada, nul·la competitivitat, cadell de Zapatero i amb visió sociovergent és clara. No volen Maragall de cap de llista perquè aquest és un escull per a la sociovergència, la qual hauria de salvar en Zapatero d’una derrota fora, a les espanyes.

Que el viceprimer secretari dels socialistes digui al seu president que el millor que pot fer és retirar-se ara, plantar-li al davant la foto de Montilla tot proclamant que volen un candidat descafeinat i no a ell, desmentint-lo amb un ‘vés amb compte què dius i no tinguis confiança en el teu propi partit". De fet, no lidera ni el seu propi govern, on ja Zapatero per boca de Montilla va haver de forçar Maragall a acceptar els noms que Madrid volia.

[@more@]

A cal PSC pinten bastos… contra Maragall. En la línia de marcar-li via, el bocamoll oficial del partit, l’Iceta, ja li ha deixat clar que no aspiri a res més que retirar-se. Tenint en compte que Iceta ha actuat com a altaveu del PSOE més d’un cop (per exemple, presentant Montilla com a candidat ideal), caldrà pensar que a Maragall ja no li queda res a fer. Les declaracions d’avui, on li ha rebotat el PSC que haurà de negociar qui serà el candidat amb Ciutadans pel Canvi (els quals dubto que el traeixin, doncs li deuen l’existència), ha caigut com un gerro d’aigua freda damunt l’aparell socialista, de forma silenciosa però efectiva, i dubto que es vulguin arriscar a perdre la marca CpC que Maragall els va encolomar estratègicament.

I això que aquest s’ha comportat prou bé fent tot el que Zapatero li exigia per quedar bé davant dels espanyols, però suposo que el que no va agradar gens ni a Ferraz ni a Nicaràgua és que ell forcés constantment al PSC a apujar el llistó de l’Estatut durant la ponència i fins al 30 de setembre. A partir d’aquí la cosa ja va començar a fer aigües doncs els propis socialistes anunciaven tot just després que esmenarien el que havien aprovat el dia anterior, i és que el seu sector catalanista havia estat sobrevalorat i Manuela de Madre hauria de defensar un Estatut en el qual no hi creia. Si els socialistes no han abanderat mai l’Estatut del Parlament ha estat perquè aquell consens havia estat forçat i fictici, i no estaven disposats a defensar-ne ni una coma. El que calia era vendre la marca "nou estatut", hi posi el que hi posi i que no molesti a Zapatero, aquesta era la seva consigna i n’és conseqüència l’Estafatut que votarem el dia 18. La última cosa que els ha fet descartar-lo és la seva denúncia pública de la sociovergència i el full de ruta per bandejar-lo, i és que Maragall sol expulsar tinta de calamars quan se sent amenaçat (com apuntava en aquest article de l’Avui en Marçal Sintes).

El pitjor de tot és que ara sembla que amb Maragall tot s’hi val. Va ésser humiliat per empresaris com en Lara, d’una manera que n’hi havia per aixecar-se i tancar la porta fent molt soroll. Ara l’Iceta l’engega oficialment tractant-lo com si fós un vell que cal jubilar quan fa tres anys era "el millor candidat de Catalunya". Sigui l’ideal o no, és el President de la Generalitat, és una institució i mereix més respecte, començant per les seves fileres.

Amb el "fantasma Maragall" dins el cap i amb declaracions com aquestes que encara l’envolten més de boira, ho ténen bastant cru per sortit ben parats d’un referèndum on es votarà amb l’estómac. I la política catalana avui és realment indigesta.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.