Revés judicial a una campanya caciquil

La justícia dóna un suspens a la campanya institucional

D’acord amb les indicacions de la Junta Electoral Central, el govern provisional es veu obligat a actuar d’acord amb la llei i corregir una campanya a totes llums tendenciosa que havia de tractar de vendre’ns l’Estafatut.

Avui un Saura en plena actuació teatral de tristesa ha donat a conèixer les mesures que la JEC ha forçat després d’haver recordat a la Generalitat que tota campanya institucional ha d’ésser estrictament neutral. La JEC es pronuncia després d’un requeriment d’ERC ja que la campanya i les declaracions dels membres del govern provisional no han estat en absolut neutrals. Ara, i d’acord amb la llei, ni tan sols es podrà demanar el vot "una decisió sorprenent, restrictiva i difícil de comprendre". Tots els ciutadans haurem de pagar més per aquesta campanya, que cal corregir, tot per culpa del totalitarisme d’aquests polítics catalans del ‘sí-a-tot’.

[@more@]

L’acord de la Junta Electoral Central ha recordat al Govern Provisional de la Generalitat les disposicions que la llei estableix respecte a com ha d’ésser una campanya institucional per al referèndum: ha d’ésser veritablement neutral, podent sols informar de la data de celebració, la forma de votació i la modalitat de vot per correu, sense poder animar a la participació. De tota manera el mal ja està fet.

I és que la campanya que estava duent a terme la Generalitat (si us hi fixeu avui mateix han netejat del seu web l’antiga campanya), tal i com ja ho havia comentat aquí, ha estat absolutament tendenciosa en favor del ‘sí’ i havia de seguir aquesta línia fins i tot fent servir els consellers del govern per fer apologia del ‘sí-a-tot’. Per aquesta prepotència institucional d’aquests polítics haurem de fer-nos càrrec de les despeses que ha de suposar canviar tota la campanya, els cartells, les banderetes, les trameses postals, etc… més motius per estar indignat. En aquest cas considero positiu el paper d’ERC i del PP denunciant una campanya caciquil i deslleial a la democràcia i a la ciutadania per vendre’ns l’Estafatut.

M’ha resultat curiós, però, que ERC hagués acceptat aquesta campanya quan era un esbós i ara es vulgui criticar-los per haver-la denunciat… home, doncs a totes llums es quelcom denunciable, això primer, i en segon terme en aquells moments Esquerra intentava no atiar el foc dins el tripartit ni tensar les cordes, recordo que van proposar que els consellers republicans no féssin campanya, tot i que vist com se’ls ha fet pagar crec que és legítim el recurs presentat contra la campanya. Avui en Ridao s’ha mostrat satisfet pel canvi a la campanya i ha aprofitat per exigir a Maragall eleccions immediates.

Tampoc es pot incentivar la participació

L’acord de la JEC, tot i la positivitat que emana respecte a l’exigència de neutralitat, ha ordenat que tampoc es pot incentivar a la participació -missatges com "vota" o "participa"-, deixant sense feina al Conseller de Participació, en Saura. Aquest punt de vista, com a demòcrata, no el puc acabar de compartir, tot i que reconec que potser és un acord pres d’una forma interessada (on estava la junta electoral per sotmetre als mateixos criteris la campanya del referèndum de la Constitució Europea?) o fet per prevenir que hi hagi tendenciositat en els missatges pro-participació (cosa que no m’extranyaria amb el govern que tenim).

Ara que cito el referèndum europeu, recordo que els mateixos em demanaven que votés ‘sí’ perquè seria bo per Catalunya… i ara ens trobem que no només no ha canviat res sinó que restringeixen la llengua catalana a les institucions. Credibilitat zero.

Potser caldria canviar la llei electoral per permetre-ho. I també, ja posats, per restringir els recursos públics a gastar estúpidament en aquests esdeveniments (saben els de palau que hi ha gent al carrer passant fred?) i, important, per poder imprimir paperetes en braile per a les persones cegues (que deuen estar fartes de que els hi preparin els sobres).

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.