Mor el genocida Milosevic l’aniversari de l’11-M

Slovodan Milosevic mor a la presió del TPI

Avui han trobat mort a la seva cel·la del Tribunal Penal Internacional a l’expresident iugoslau Slovodan Milosevic, acusat de genocidi, crims de guerra i nombroses violacions dels drets humans a la guerra que Iugoslàvia va lliurar contra les repúbliques secessionistes de Croàcia, Bòsnia-Herzegovina i Kosovo. És un bon exemple dels nacionalismes perillosos.

[@more@]

L’ex-president va planificar una neteja ètnica i va instigar a cometre
crims terribles contra la població civil durant les guerres de Croàcia
i Bòsnia (1991-1995) i de Kosove (1998-1999), uns conflictes que van
provocar més de 200.000 morts. Després de ser al capdavant de
Iugoslàvia des de 1989, l’octubre del 2000 va ser derrocat per una
revolta popular després que no acceptés una derrota electoral. El 2001
el govern iugoslau el va detenir i lliurar al Tribunal Internacional de
la Haia.

Cal destacar que Milosevic, de 64 anys, és el primer cap d’Estat jutjat pel TPI i la justícia internacional. L’acció iugoslava en aquelles guerres va ser, primer, una resposta armada davant uns territoris amb govern autònom que declavaren la seva independència de forma democràtica. En poc temps, el conflicte va esdevenir una terrible maniobra de neteja ètnica per debilitar l’adversari entre serbis i croates (val a dir que Croàcia últims també es van apuntar a la festa i també hi han militars seus acusats pel TPI). On el conflicte es va acarnissar més fou a Bòsnia, on serbis (cristians ortodoxos) i croates (catòlics) lluitaven entre ells i ambdós també contra la població musulmana del país, amb el resultat d’una neteja ètnica, una devastació brutal i uns moviments de refugiats massius. Aquestes pràctiques també les va fer servir l’excèrcit iugoslau contra la població albanesa musulmana del Kosovo, on també, en un futur, s’ha de celebrar un referèndum per decidir el seu status polític, com ho farà Montenegro.

Mijailo Mijailovic, serbi oposat a la participació de forces armades
europees en la missió de pacificació de Bòsnia, va asassinar la
ministra sueca d’afers exteriors (i molt possible futura candidata a
primera ministra) Anna Lindh en protesta per la intervenció europea a
la que Suècia hi donava un suport decisiu. Aquest asassinat va
commocionar la societat sueca, ja que al país no hi han gairebé
conflictes de seguretat i els ministres acostumen a anar sense escorta.

La meva reflexió davant dels fets i apliacada a la política d’avui dia és que quan en Mariano Rajoy diu que "Espanya corre perill de balcanizar-se" possiblement s’hi sent identificat amb l’estratègia suicida de Sèrbia a l’hora de voler imposar el seu domini sobre els altres pobles per damunt de tot, sense cap més principi ni cap mirament davant els banys de sang. Acabaria Rajoy reaccionant com Milosevic? Tant perillós pot esdevenir el nacionalisme espanyol?

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.